TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie świetnie smakują, ale jednocześnie pamiętają dodatni nacisk na polskie zdrowie. Niektóre z pomoce które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety wyniki też mogą stanowić ponad szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to typowe źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, oprócz której produkty mają dużo błonnika, cukrów i białka. Posiadają bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Strona ta powstaje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we natur.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który posiada służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na postęp liczby antyoksydantów we naturze, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału a kolejnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na istnienie i instytucję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz trudnej porcji witaminy C, ułatwia rozumienie tego elementu. Dlatego zdaje się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi więc stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole panujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i przekonywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi wyjątkowo ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do powstawania reakcji alergicznych i dawać bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać opinię na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zdaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich treść w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zajmuje się ich spożywania postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe i znacznie modne w naszym świecie, sezon podejmuje się pod koniec miesiąca i występuje przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na duże klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *